Preventie, identificare si tratamente

 

Bolile gazonului sunt un subiect de interes pentru toti cei care au gradina amenajata si au nevoie de mentenanta. Dar si pentru cei care vor sa inceapa un proiect de amenajari gradini. De multe ori intretinerea unei gradini, pe termen mediu si lung, poate sa coste mai mult decat s-a planificat initial. Si asta pentru ca tindem sa ignoram semnele date de plante. Ca si in cazul afectiunilor umane, plantele prezinta niste simptome inainte de a ajunge intr-un stadiu foarte grav.

Tot ce trebuie sa facem e sa observam, sa identificam si sa actionam. Indiferent ca faceti asta in regim propriu sau ati contractat servicii profesioniste de intretinere gradini si mentenanta, simptomee ar trebui identificate din faze incipiente. Astfel se reduc costurile cu tratamentul si scade sansa de a fi nevoie de inlocuiri.

Ce prezentam in acest articol

Bolile gazonului sunt multe in literatura de specialitate. Cu toate acestea, o mica parte dintre ele sunt frecvente si comune. Vom realiza mai multe articole [e subiect, acesta fiind primul. IAstfel, prezentam acele boli ale gazonului care sunt usor de identificat si au cea mai mare frecventa la noi in tara.

Ne-am propus sa prezentam:

  • Imagini cu bolile gazonului
  • Cauze ale aparitiei
  • Simptome
  • Preventie
  • Tratament

Cele mai frecvente boli ale gazonului in Romania

Dollar Spot

Produsa de o ciuperca cu denumirea Sclerotinia homeocarpa

Denumirea bolii vine de la marimea unei monede de 1$. Practic, pe suprafata gazonului se formeaza niste pete galbui, circulare cu diamentrul de cativa cm. Daca persista in timp, vor aparea din ce in ce mai multe pete mici, care intr-un final vor forma pete mari.

Pentru ca sunt foarte mici, pot fi confundate usor cu pete generate de urina de la animale de companie. Cel mai simplu mod de a identifica corect aceasta boala este sa le urmariti in timp. Daca apar si altele si se unesc formand pete mai mari, cel mai probabil e Dollar Spot. Daca nu aveti caini, pisici sau alte animale de companie si nici nu vin de prin vecini, identificarea e si mai usoara.

Cauze posibile
  • Insuficienta de azot in sol
  • Conditii meteo favorabile dezvoltarii ciupercii, la final de primavara si inceput de toamna.
Preventie si tratamente

Cel mai la indemana metoda este mentinerea nivelurilor corecte de azot in sol prin fertilizare.

De asemenea, asigurati-va ca roua este indepartata de pe suprafata gazonului. In plus, evitati stresarea plantelor de catre seceta prin irigare corespunzatoare.

Observatie!

Irigarea si fertilizarea trebuie realizate cu mare atentie. Daca nu sunt efectuate corect, se poate sa faceti mai mult rau decat bine. Astfel costurile cu intretinerea vor creste simtitor. Noi va recomandam sa apelati la specialisti. Fie pentru sfaturi si consultanta, fie pentru intretinerea ocazionala sau permanenta. E necesar sa luati in calcul o serie de elemente, printre care soiul de gazon, zona climatica, anotimp, amplasament s.a.

 

 

Aplicarea preventiva a fungicidelor este o metoda foarte buna de preventie. Insa aveti grija la frecventa si neaparat cititi si urmati sfaturile producatorilor. O aplicare prea deasa poate genera cresterea rezistentei ciupercii la substanta fungicida. Aplicati cu moderatie sau apelati la specialisti.

 

Patarea frunzelor

Generata de ciuperca Rhizoctonia solani

Se recunoaste usor, deoarece se prezinta ca niste cercuri mari de culoarea cuprului. Luati in mana un fir de iarba afectat si veti observa pe frunza pete aurii inconjurate de o linie maronie inchisa.

 

Cand apare boala, pe suprafata gazonului apar niste pete circulare mov. Pe masura ce avanseaza boala, se transforma in intr-un verde gri. Mai tarziu, apar petele aurii care se transforma in maro inchis cand se usuca gazonul.

Petele pot avea intre cativa centimetri si cativa metri.

 

Observatie!

Chiar si vizita ocazionala a unui specialist poate s ava salveze gazonul din faze incipiente de boala. Dar mai ales poate s ava salveze bugetul. Apelati cu incredere la specialist si consultant in domeniul amenajarilor de gradini.

Preventie si tratament
Aceasta boala apare din cauza utiizarii de ingrasaminte pe baza de azot in cantitati mult prea mari. Astfel e important sa calculate foarte bine cantitatile de azot inainte sa le aplicati. E important sa fie in cantitati mai mari la plantare, pentru ca ajuta la crestere. Insa dupa 2-3 saptamani, cantitatiile ar trebui sa scada. Astfel riscul aparitiei patarii frunzelor e mai mic.

De asemenea, e important sa irigati corespunzator gazonul. Boala poate fi confundata usor cu stresul provocat de irigare.

In ce priveste tratamentul, acesta se face pe baza de fungicide. Insa efectele nu se vor observa decat la schimbarea vremii sau anotimpului. Si asta pentru ca atat timp cat ciuperca are conditii bune de dezvoltare, se va dezvolta. Dup ace conditiile se schimba, e afectata de fungicide.

Ca si in medicina umana, preventia e mai buna decat tratamentul.

Pythium

Boala generata de ciuperca Pythium spp

Apare in general la gazonul tanar, care iese chiar dupa insamantare. Verificati daca aveti pe suprafata gazonului pete imprastiate cu diametrul de pana la 10cm. Petele au nuante de roz spre rosu, cu verde in mijloc. Unii oameni spun ca seamana cu un ochi de broascaJ.

In timp, petele se pot uni si sa formeze suprafete mai mari. Ele se duc dupa modul de scurgere al apei pe suprafata. Firele bolnave se ofilesc, se fac galbui si in zonele respectiva apar mici cratere in gazon.

Preventie si tratament

Preventia se poate face prin programarea corespunzatoare a irigarii gradinii. E important sa tineti cont de vreme, anotimp si alti factori cand prograati irigarea. Boala apare dupa perioadele prelun gite de ploae sau dupa zilele foarte calduroase. De aceeea e importanta irigarea si in acest context.

De aceea, o solutie foarte buna sunt sistemele automatizate de irigatii. Va scapa de stres, de calcule si mai ales va economisesc bani in timp, prin pastrarea unor plante sanatoase in gradina.

Ca si tratament, in general se recomanda sa fie preventiv. Se aplica fungicide speciale, in lunile calduroase de vara. Cereti sfatul specialistilor si urmati intodeauna instructiunile producatorilor.

 

Rugina

Boala a gazonului generata de ciuperca Puccinia spp

Se poate observa usor, deoarece formeaza niste pete de culoare galbuie sau maroniu inchis catre mov. Daca luati in mana un fir de iarba, pe frunza o sa vedeti puncte mici de praf colorate in diverse nuante. De la rosu inchis, spre portocaliu si galben, in functie de tipul ciupercii care afecteaza gazonul. Praful se ia usor pe degete, maini, haine si incaltaminte.

E o boala usor de identificat in fazele initiale. Insa pe masura ce avanseaza, punctele colorate devin negre si atunci e mai greu de identificat clar boala.

Observatie!

Chiar si vizita ocazionala a unui specialist poate s ava salveze gazonul din faze incipiente de boala. Dar mai ales poate s ava salveze bugetul. Apelati cu incredere la specialist si consultant in domeniul amenajarilor de gradini.

 

Preventie si tratament

Rugina apare la gazon in perioadele cu temperaturi peste 20 de grade si vreme ploioasa sau imiditate crescuta. Ruginei ii plac mai mult zonele umbrite, de sub copaci sau de-a lungul gardurilor. Astfel, daca irigati si fertilizati corespunzator gazonul, nu ar trebui sa apara.

Se recomanda ca tunderea sa se faca regulat si la inaltimea potrivita. Evitati sa il tundeti prea jos sau „spre zero” si nu veti avea un gazon afectat de rugina.

Tratamentul cu fungicide nu se folosese foarte des in aceste cazuri. Si asa pentru ca rugina depinde de vreme. Daca temperaturile trec de 30 grade sau umiditatea scade, ea nu se mai dezvolta. Astfel, de cele mai multe ori dispare sau nu reuseste sa produca daune foarte mari. Oricum, tratamentul cu fungicide este cel mai eficient in perioada de inceput a bolii. Iar preventia e mama tuturor doctoriilor J

Mucegaiul

Mucegaiurile gazonului sunt in general produse de ciupercile Typhula spp și Microdochium nivale

Mucegaiul e o boala foarte comuna in gazon. Problema cu mucegaiul e faptul ca reziste la vreme rece. Astfel, daca peste iarna zapada sta prea mult pe gazon, iar gazonul nu ingheata, se poate ca in primavera sa revina. Explicatia e ca in acest mod, la suprafata gazonului, sub zapada, se pastreaza un mediu umed, asa cum ii place mucegaiului sa traiasca.

Mucegaiul se prezinta sub doua tipuri: Mucegai gri de zapada (numit si Fuzarioza) si Mucegai roz de zapada.

Cand apar, ambele mucegaiuri arata la fel. O pata circular ce seaman cu o panza de paianjen foarte deasa. Pe masura ce se dezvolta, nuantele difera dupa le spune si numele. Cel gri devine alb spre gri, iar cel roz devine alb rozaliu.

Mucegaiul gri de gazon nu provoaca daune majore. Adica nu ataca radacinile sau tulpinile gazonului, dar este total inestetic.

 

Mucegaiul roz de gazon este foarte daunator si poate provoca moartea gazonului. Ceea ce inseamna costuri foarte mari, cu reamenajare si intretinere.

 

Preventie si tratament

Ca preventie se recomanda ca inainte de iernare sa tundeti gazonul. Firele prea lungi se indoaie si formeaza un mediu perfect pentru mucegaiuri. Daca il tundeti, nu va avea mediu, deci nu va exista.

De asemenea, grebati gazonul de toate frunzele si crengutele. Astfel, cand va ninge, gazonul va fi curat si nu va forma umiditate la suprafata.

Pentru suprafete mari, se pot utiliza fungicide. Aplicarea se recomanda sa se faca toamna tarziu, inainte de ninsori.