Sisteme de irigații pentru amenajare de grădini și spații verzi


Sisteme de irigații adaptate nevoilor reale

Pentru a avea un spațiu verde frumos tot timpul nevoie de mentenanță și irigare. Proiectăm sisteme de irigații pentru orice fel de amenajări de grădini sau spații verzi, de orice dimensiune. De asemenea realizăm execuția proiectelor, asigurând montaj specializat de sisteme de irigații în Cluj-Napoca, Sibiu, Milano și Londra, dar și în județele limitrofe din România și municipiul București.

Toată lumea știe de ce e importantă irigarea spațiului verde și nu vrem să vorbim despre asta, în schimb, noi vrem să vă prezentăm alte aspecte legate de sisteme de irigații.

sau

De ce e importantă alegerea unui sistem de irigații?

În primul rând din considerente de timp. Irigarea grădinii dumneavoastră sau a spațiilor verzi publice necesită timp. Cu cât e mai mare suprafața, cu atât timpul alocat udării manuale va fi mai mare.

Al doile element ce conferă importanță optării pentru un sistem de irigații sunt banii. O dată pentru că fiecare plantă are nevoie de o cantitate de apă anume, în funcție de sezonul în care ne aflăm, iar dacă îi oferim prea multă sau prea puțină, va neecsita atenție supimentară, ceea ce va genera costuri. Iar în al doilea rând, cantitățile de apă utilizată, prin sisteme de irigații sunt mult diminuate fațăa de udarea cu furtunul. Noi, la Eco Garden Construct recomandăm tuturor clienților fie utilizarea unui puț de foraj sau săpătură, din care să se asigure apa necesară udării, fie colectarea apelor pluviale (ape din ploi și ninsori) și utilizarea acestora în procesul de irigare a grădinii.

Ce alegem? sisteme de irigații automatizate, semi-automatizate sau irigare manuală?

Această alegere se face în funcție de suprafața grădinii sau sa spațiilor verzi, de diversitatea plantelor și gradul de pretContactenție al acestora la udare, de zona climatică în care e amplasată grădina și nu în ultimul rând de buget.

Din punct de vedere al confortului, alegerea unui sistem de irigații automatizat este cea mai bună opțiune, având astfel siguranța unui debit corespunzător și distribuția conformă a apei în grădină, în funcție de necesitățile date de amenajrea cu plante decorative și de tipul de gazon. O dată instalat, un sistem de irigații complet automatizat își va face treaba perfect, necesitând intervenție umană minimă, pentru mentenanță și întreținere. Din punct de vedere al costurilor, acestea sunt cel mai puțin economice, însă avantajele depășesc cu mult efortul financiar.

Sistemele semi-automatizate, au nevoie de intervenție umană cel puțin pentru pornire și oprire, dar în funcție de configurație se poate să necesite și alți pași intermediari, cum ar fi mutatul unor elemente de irigare în diverse zone, setarea puterii aspersoarelor sau a picurătorilor și altele. Când ne gândim la bugetul alocat, aceste sisteme de irigații reprezintă soluția optimă, oferind o alocare de timp minimă din partea beneficiarului și o udare corespunzătoare, atât timp cât proiectarea și instalarea sunt realizate de profesioniști.

Udarea manuală, e cea mai cunoscută metodă și la îndemâna oricui și poate fi realizată cu stropitoarea, găleata sau furtunul, fiind în același timp și cea mai ieftină, dar și cea mai mare consumatoare de resurse, apă, timp, energie fizică și în timp sănătatea dumneavoastră și a plantelor.

Pentru spațiile publice, parcuri și spații verzi de recreere și sport, realizăm sisteme de irigații complexe, care acoperă nevoile de udare ale unor suprafețe foarte mari și prelungesc durata de viațăa a plantelor pentru ca autoritățiile publice să nu fie nevoite să realizeze înlocuiri așa des, generând astfel economii la buget.

Cum asigurăm necesarul de apă pentru sisteme de irigații?

Irigarea grădinii dumneavoastră necesită o cantitate mare de apă, iar debitul şi presiunea ei pot fi insuficiente, mai ales dacă sunteţi racordaţi la reţeaua locală.

Pentru menţinerea necesarului de debit şi presiune, puteţi opta între variantele de mai jos:

  • Montarea unui hidrofor pe ţeava de apă care intră în curte;
  • Montarea unui rezervor tampon cu flotor şi a unui hidrofor care să tragă apa din rezervor şi să o împingă înspre sistemul de udare a grădinii;
  • Săparea unui puţ şi instalarea unui hidrofor cu pompă submersibilă;
  • Realizarea unui sistem de pompare compus din hidrofor cu pompă submersibilă care alimentează un rezervor tampon şi din care trage un hidrofor mai puternic, cu pompă de suprafaţă, toate pompele fiind controlate de un sistem de flotoare electrice.

De asemenea, vă recomandăm să luaţi în calcul un sistem separat de alimentare cu apă pentru grădină (puţ propriu, altul decât cel care alimentează casa, şi pompe, după caz). Puţul poate fi realizat de partenerii noştri şi va fi verificat pentru conformitatea parametrilor de către inginerii noştri.

Instalaţii automatizate de irigaţii pentru parcuri, grădini și terenuri sportive

Aceste instalaţii sunt comandate de un minicomputer ce controlează deschiderea şi închiderea secvenţială a unor robineţi electrici. Ei permit trecerea apei, ridicarea sub presiune a corpurilor de udare şi realizarea udării. După închiderea automată a robineţilor, corpurile de udare intră la loc în pământ, rămânând ascunse vederii până la următoarea irigare. Sistemul este adăpostit în şanţuri săpate la adâncimea de 30-50 cm şi este golit de apă în perioada de iarnă.

Pentru realizarea unei instalaţii de udare trebuie să existe în spaţiul verde o priză şi o ţeavă de un ţol, care să fie conectată la sistemul de alimentare cu apă al grădinii.

Un sistem automatizat de irigare pentru o suprafaţă de 1000 m.p. poate fi instalat în orice anotimp şi pe orice vreme, în maxim 6 zile. Sistemul nu include pompa de alimentare cu apă sau sistemul de alimentare cu apă format din pompe şi rezervor tampon.

Vă invităm să vizualizați portofoliul de lucrări și să ne contactați pentru o ofertă personalizată.